Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, 2025

Στον ΣΚΑΙ πιστεύουν ότι ο Τσουρός το ‘χει

Μετά το πρόωρο τέλος της εκπομπής «Power Talk» της Τατιάνας Στεφανίδου, λόγω χαμηλής τηλεθέασης, που συνεχίστηκε παρά τις αλλαγές,

«Τσακώσαμε» τον Γιώργο Παπαδάκη στο Κολωνάκι

Ο Γιώργος Παπαδάκης μετά από πολλά χρόνια απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του. Αντί να βρίσκεται στο τηλεοπτικό πλατό ή στα γραφεία

Πένθος για τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης καθώς έχασε

Παντρεύτηκε ο Οδυσσέας Σταμούλης – Δύο χρόνια μετά την απώλεια του γιου...

Ο Οδυσσέας Σταμούλης χαμογελάει ξανά! Ο καταξιωμένος ηθοποιός πριν από δύο χρόνια έζησε τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να βιώσει άνθρωπος,

Συναγερμός μετά από έρευνα πανεπιστημίων: Βόμβες καρκίνου τα συσκευασμένα ψωμιά

Τα ανατριχιαστικά επιστημονικά αποτελέσματα που σμπαραλιάζουν τη διατροφή μας

Σοκ και δέος προκαλεί η δημοσιοποίηση παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας η οποία αποδεικνύει πως ο καρκίνος κρύβεται πίσω από τις πιο συνηθισμένες και διαδεδομένες τροφές.

Η απόδειξη πως το ψωμί του τοστ, δηλαδή ένα στοιχείο που εντάσσεται στη διατροφική συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών, ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου ισοδυναμεί με μια πυρηνική βόμβα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, η συχνή κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από αυτόν, ιδίως αναφορικά με γυναικολογικούς καρκίνους. Τα στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων από έναν άνθρωπο υπήρχε αύξηση 2% στην πιθανότητα γενικά να διαγνωσθεί καρκίνος και 19% ειδικότερα στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ακόμη, υπήρχε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6% γενικά και ειδικότερα κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.

Στη λίστα των επεξεργασμένων τροφίμων δεν ανήκει μόνο το συσκευασμένο ψωμί, αλλά και μια σειρά τροφίμων που δεν λείπουν σχεδόν από κανένα καλάθι νοικοκυριού. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως ποτά με ανθρακικό, συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα φαγητά, δημητριακά και άλλα.

Η κατανάλωση

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως συχνά τέτοια προϊόντα είναι σχετικά φθηνά και βολικά στην κατανάλωση. Για αυτόν τον λόγο και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, προωθούνται μέσω ισχυρού μάρκετινγκ. Παράλληλα, όμως, έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθετικών και άλλων ουσιών. Αλλες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτές τις τροφές με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.

Η κύρια ερευνήτρια του επιστημονικού project, η δρ Κιάρα Τσανγκ του πανεπιστημίου Imperial, ανέφερε ότι «τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και προωθούνται έντονα με φθηνές τιμές και ελκυστικές συσκευασίες, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Αυτό δείχνει ότι το διατροφικό περιβάλλον μας χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση, για να προστατευτεί ο πληθυσμός από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η αποκάλυψη των τρομακτικών αυτών στοιχείων έρχεται να επιβεβαιώσει τις συστάσεις που έχει κάνει εδώ καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας τον περιορισμό των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής. Πάνω σε αυτή τη βάση οι ερευνητές της διεπιστημονικής έρευνας πρότειναν, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν σαφείς προειδοποιητικές σημάνσεις στις συσκευασίες των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να προστατευθούν κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά που είναι πιο ευάλωτα στα φθηνά αλλά και ανθυγιεινά προϊόντα.

Στη μεγάλη έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των πανεπιστημίων του Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Nova Λισαβόνας (Πορτογαλία), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «eClinical Medicine» και ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα 40-69 ετών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε σε βάθος δεκαετίας, ειδικότερα αναφορικά με τη διάγνωση 34 διαφορετικών καρκίνων και της πιθανότητας θανάτου από αυτούς. Στη διάρκεια της μελέτης περίπου 16.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο και 4.000 πέθαναν εξαιτίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι η μελέτη παρατήρησής τους δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος μεταξύ πολύ επεξεργασμένων τροφών – καρκίνου, αλλά μια συσχέτιση, γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση. Πρόσθεσαν ότι ο καρκίνος έχει πια ξεπεράσει την καρδιαγγειακή νόσο ως κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαλέσκου – Δανιάς: Γάμος στο κενό

Ολοένα και βαθαίνει η κρίση στον γάμο της Ιωάννας...

Νέος χωρισμός στην ελληνική σόουμπιζ – «Δεν είμαστε πια μαζί»

Η τραγουδίστρια αποκάλυψε on camera τον χωρισμό της

Δεν είναι γνωστό μοντέλο αλλά η πανέμορφη κόρη Ελληνίδας πρωταγωνίστριας

Η όμορφη κοπέλα της φωτογραφίας είναι η κόρη της

∆εν ξέφυγαν από τη θάλασσα οι γιοι του ναυάρχου και βουλευτή Αποστολάκη

Δεν ξέφυγαν από τη θάλασσα οι γιοι του ναυάρχου...

Ιωάννα Μαλέσκου: Σε παράσταση άνευ συζύγου αλλά με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Μαζί στην TV, μαζί και στις κοσμικές εμφανίσεις η Ιωάννα Μαλέσκου και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Έφυγε η Ντάιαν Κίτον – Η γυναίκα που δεν ακολούθησε κανόνες αλλά τους έφτιαξε

Πέθανε η Ντάιαν Κίτον σε ηλικία 79 ετών στο σπίτι της στην Καλιφόρνια.

Ο «κόουτς» Άρης «καρφώνει» δεξιά και αριστερά!

«Η πολιτική είναι πάντοτε μέσα μου, απλά σήμερα τη...