Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, 2025

Αντώνης Μυριαγκός: «Συζητάμε για τη δουλειά μας με την αδερφή μου, ανταλλάσσουμε...

Ο Αντώνης Μυριαγκός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Buongiorno» και μίλησε για την καριέρα του στην υποκριτική, την οικογένειά του και τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα.

Μήνυμα ζωής από την Έλενα Κουντουρά

«Ημέρα Υγείας του Μαστού, που έχει καθιερώσει η Europa...

Ελένη Πετρουλάκη: «Με τον Ίλια είμαστε μαζί 30 χρόνια, περάσαμε διακυμάνσεις»

Η Ελένη Πετρουλάκη βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Super...

Cine Παράδεισος για τον «Mr Πόστερ» του Hollywood!

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά για πάντα τον θρυλικό σκιτσογράφο του, ο οποίος με τις εικονογραφήσεις του στα διαφημιστικά πόστερ εμβληματικών ταινιών τούς άνοιξε τον δρόμο προς την επιτυχία, με αποτέλεσμα να σπάσουν ταμεία

Κίνδυνος για καρκίνο του μαστού από τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά

Τι δείχνουν οι έρευνες.

Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκειμένου να έχουν μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της National Cancer Institute, είναι ένα μεγάλο βήμα όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.

Αλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ ορισμένων διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2010 ανέφεραν ότι μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή, ακόμη και για τις γυναίκες που δεν είναι υπέρβαρες. Επιπλέον, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Η υψηλή έκθεση σε οιστρογόνα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλότερα σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με αυτά που είναι με χαμηλότερα λιπαρά.

Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν μια ομάδα γυναικών που είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο από το 1997 μέχρι το 2000. Οι περισσότερες από αυτές (το 83%) ήταν από τη Βόρεια Καλιφόρνια, την περιοχή του Kaiser Permanente.

Χίλιες οχτακόσιες ενενήντα τρεις γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους. Οι 1.513 από αυτές απάντησαν και σε ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης έξι χρόνια αργότερα. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ., καθώς και τα μεγέθη της μερίδας που κατανάλωναν. Οι 349 από τις γυναίκες της μελέτης είχαν υποτροπή του καρκίνου του μαστού, εκ των οποίων οι 189 έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Candyce Η. Kroenke, οι ασθενείς οι οποίες είχαν μια διατροφή με γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά είχαν υψηλότερη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, καθώς και υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε άλλη αιτία. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά την ημέρα είχαν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 49% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Ωστόσο δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση με γαλακτομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιλαμβάνουν:

• ώριμο ή και σκληρό τυρί
• κρέμα γάλακτος
• κρέμα
• γάλα εβαπορέ
• παγωτό
• πουτίγκα
• πλήρες γάλα
• γιαούρτι (από πλήρες γάλα).
 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γενικά δεν συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η αντικατάστασή τους με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι εύκολο να υιοθετηθεί ως διατροφική συνήθεια. Ηδη στις μέρες μας ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει γάλα, τυριά και επιδόρπια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ολοι πλέον ρωτάνε «Τι πρέπει να φάμε για να μην αρρωστήσουμε;», «Τι να φάμε για να ζήσουμε περισσότερο;». Με αυτές τις πληροφορίες, λοιπόν, μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα ό,τι αφορά τη σύσταση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή  ή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σοφία Τικταμπανίδη
Διατροφολόγος BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αποκάλυψη της Καινούργιου on air περί εγκυμοσύνης: «Από σήμερα πρέπει να προσέχω λίγο το φαγητό»

Η Κατερίνα Καινούργιου εμφανίστηκε στην εκπομπή της το πρωί της Τετάρτης φορώντας ένα μαύρο φόρεμα με τη φουσκωμένη της κοιλίτσα να φαίνεται πλέον και πήγε να χαιρετήσει τον σεφ, Πέτρο Συρίγο.

Ροκ γιαγιά! Στο μαιευτήριο του Αμαρουσίου για να δει την εγγονή της

Η κυρία της φωτογραφίας είναι τρισευτυχισμένη γιατί ο γιος της την έκανε γιαγιά. Η ροκ κυρία είναι η σύζυγος του

«Δεν μιλάω με την Τατιάνα Στεφανίδου εδώ και κάτι χρόνια»

Μία μία βγαίνουν οι ειδήσεις για την Τατιάνα Στεφανίδου μετά την απόφαση του Σκάι να βάλει πρόωρο τέλος στην εκπομπή της.

Κι όμως αυτό το σώμα ανήκει σε 86χρονη Ελληνίδα ηθοποιό

Η ηθοποιός ήταν και συνεχίζει να είναι στα 86 της πέρα από καλοντυμένη και ιδιαίτερα σέξι.

Γάμος στην ελληνική σόουμπιζ – Δεν το πήρε κανείς χαμπάρι

Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο και δύο μόνο καλεσμένους που ήταν και οι μάρτυρες

Συγκλονίζει η Γιούλη Τσαγκαράκη: «Συγχώρησα τους γονείς μου για την κακοποίηση που είχα δεχτεί»

Συγκλονίζει η Γιούλη Τσαγκαράκη με όσα δήλωσε καλεσμένη της...

Στο αυτόφωρο γνωστός πλαστικός χειρούργος – Ξυλοκόπησε γυναίκα στη Λεωφόρο Συγγρού

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη το πρωί της Τρίτης με γνωστό πλαστικό χειρούργο. Εκνευρίστηκε καθώς ένα αυτοκίνητο μπροστά του που οδηγούσε μια κυρία δεν έτρεχε και άρχισε τις κόρνες και στη συνέχεια της έκλεισε τον δρόμο